Protejeaza datele din calculatorul personal de accesul strainilor

calculator

Protejeaza datele din calculatorul personal de accesul strainilor

Protejeaza datele din calculatorul personal de accesul strainilor. Invata cum sa-ti protejezi calculatorul de eventualele pericole de pe internet.

Ai vazut probabil mesaje de genul: „Esti cel de-al 9999 vizitator! Ai castigat!” sa nu deschizi asa ceva niciodata. Fie te vei pricopsi cu un virus, fie vei lasa usa deschisa strainilor sa-ti caute prin calculator si sa-ti afle date importante.

calculator

Multi dintre voi au deja acasa o retea wireless. Dar sa stii ca exista o problema cu asta. Asa cum tu poti naviga imediat, asa pot naviga si altii. Vecinii sau trecatorii pot intra teoretic in reteua ta si raspandi virusi sau materiale ilegale.

Asa incat securizeaza-ti routerul wireless. Este foarte simplu sa faci asta deschide o fereastra de browser si scrie adresa ta de IP. Te va duce la setarile pentru router. Da click pe Wireless si apoi pe Security. Creeaza o parola si reteaua ta va fi sigura.

Unii virusi spyware inregistreaza fiecare tasta pe care o apesi, inclusiv parole si informatii financiare. Semne prin care computerul tau poate fi infectat: o serie brusca de ferestre pop-up, performanta scazuta a calculatorului si deschiderea nedorita a unor site-uri.

Protectia spyware este inclusa in anumite software-uri antivirus sau pot fi achizitionate separat programe anti-spyware. Pentru a evita aceasta descarca software gratuit numai de pe site-urile de incredere. Nu da click pe linkurile cu ferestre pop-up sau pe spamurile primite pe e-mail.

Cand iti apare un pop-up cu ceva gratuit cand navighezi pe net, nu inseamna ca ai dat neaparat peste o super oferta. Un pret tot vei plati, fiindca sistemul iti este infestat cu un spyware. Dupa ce acesta intra in calculatorul tau, de fiecare data cand accesezi internetul anumiti indivizi te asteapta sa culeaga infromatii despre tine. Si pe langa asta, iti vor incetini viteza de lucru si de navigare.

Daca ai o conexiune DSL sau prin cablu, intri intr-o zona lasata in voia hackerilor. Acestia scaneaza porturile tale de internet deschise si au cale libera spre datele tale personale.

Sa le blochezi accesul, intercaleaza un router intre modemul de cablu si reteaua de calculatoare. Chiar si daca ai un singur computer si nu vrei sa-ti faci o retea, cumpara un router care iti va tine usa inchisa pentru hackeri.

Daca vei folosi acest router, vei fi invizibil pentru ei. Cand iti vor scana IP-ul, ei nu vor vedea decat routerul si chiar toata ziua daca vor cauta, nu vor gasi porturi libere.

 

 

Author: roz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *