Microsoft Windows XP mai are un an de trait

Microsoft Windows XP mai are un an de trait, microsoft, Windows XP, Microsoft Windows XP, xp

Microsoft Windows XP mai are un an de trait | Microsoft a anuntat data finala cand va abandona a Windows XP.

Microsoft Windows XP mai are un an de trait

Microsoft Windows XP mai are un an de trait, microsoft, Windows XP, Microsoft Windows XP, xp

Windows XP este o linie de sisteme de operare dezvoltate de Microsoft pentru utilizarea pe calculatoare personale sau de business, laptopuri și centre media. Literele „XP” provin de la cuvântul englez experience (experiență).

Windows XP a primit numele de cod „Whistler”, deoarece mulți colaboratori de la Microsoft au schiat în timpul dezvoltării lui la pârtia Whistler-Blackcom din Columbia Britanică, Canada. Windows XP este succesorul sistemelor de operare Windows Me și Windows 2000, și este primul sistem de operare pentru consumatori produs de Microsoft pe modelul kernel-ului și al arhitecturii NT („New Technology”) a lui Windows NT. Windows XP a inbunatatit vechiul Windows NT cu unul nou compatibil cu mai multe programe. Windows XP a fost lansat la 25 octombrie 2001 și până în ianuarie 2006 a fost vândut în circa 400 de milioane de exemplare, conform unei estimări făcute de IDC.

Microsoft a anuntat data finala cand va abandona a Windows XP. Sistemul de operare va mai beneficia de suport tehnic inca 12 luni, pana in aprilie 2014, inainte de a fi practic scos din programul de suport al companiei.

XP a inregistrat cea mai mare cota de piata in 2008, cand era utilizat pe 83% din totalul PC-urilor desktop, dar in prezent mai este instalat doar pe 37% dintre ele. Decizia Microsoft de a stopa livrarea de update-uri de securitate mai poate fi ocolita doar de companiile care sunt dispuse sa plateasca peste 200.000 dolari pentru a continua suportul tehnic.

Lansat in 2001 si „finalizat” practic in 2008 prin Service Pack 3, Windows XP s-a bucurat inca de la lansare de aprecierea utilizatorilor, care au respins apoi urmatoarea versiune, Vista, lansata prematur, cu numeroase bug-uri.

Pasionatii de retro computing nu sunt insa nevoiti sa renunte definitiv la XP in 2014: vor putea folosi in continuare o masina virtuala in Windows 8 pentru a rula Windows XP.

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *