Gelozia, bat-o vina!

Gelozia, bat-o vina! Gelozia in relatii

Se spune ca gelozia este un sentiment normal atunci cand esti indragostit, Gelozia este buna in relatii?

Scenariul e arhicunoscut : eşti îndragostit/ă până peste cap, plutind fericit/ă pe norişori roz şi pufoşi, cu certitudinea că persoana iubita e numai a ta, până ce, la o petrecere, sau pe culoarele aglomerate ale metroului, îl/o zăreşti discutând fascinat/ă cu un/o amic/ă oarecare. Strălucirea din ochii lui/ei, pe care o credeai a ta, întru eternitate, îi e dăruită cu atâta uşurinţă altuia/alteia. Dintr-odată, e acolo, atât de prezentă, amarnic de sufocantă  şi dureros de aţâţătoare: gelozia.

 Pentru a o putea controla mai bine, e cazul să faci cunoştinţă cu ea, să îi descoperi adevărata faţă şi să îi discerni obiectiv potenţialul distrugător. Gelozia nu e iubire, oricât de tare ar încerca unii să o îmbrace în atractivul veştmânt al dragostei. Gelozia provine din ataşament, obsesiv, greşit direcţionat, din posesivitate şi neîncredere. Nu e invidie, dar nici afecţiune nobilă, şi se înfiripă din teamă, vulnerabilitate, furie, până ce creşte într-un mănunchi distructiv de sentimente, care îţi va ucide relaţia, în cele din urmă.
Specialiştii ne avertizează că gelozia apare atunci când atribuim persoanei iubite atributul de „al nostru”, de prelungire a fiinţei noastre. În momentul în care ceea ce ne aparţine e ameninţat de altcineva, dezvoltăm automat mecanismul de gelozie. Dificil de controlat şi aproape imposibil de ignorat.
Cauzele geloziei sunt numeroase, şi variază de la relaţie la relaţie, de la individ la individ. Neîncrederea în propria persoană sau în iubit/ă, precum şi complexele fizice sau psihice/morale sunt printre cele mai frecvente „activatoare de gelozie”. Fie nu te consideri suficient de bun/ă pentru tipul/a cu care te întâlneşti, fie ai impresia că în jurul lui/ei roiesc exemplare mult mai dotate decât tine, gândul buclucaş e deja acolo, şi conduce, invariabil, la porniri de gelozie.
Puţină gelozie nu strică în nicio poveste de iubire, atunci când atinge însă cote obsesive, e musai să fie ţinută strict sub control, pentru a nu-ţi transforma relaţia într-un prizonier palid în castelul celor mai întunecate sentimente.

Author: roz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *