Cearta in cuplu

cearta

Cearta in cuplu

Daca intrebi un om intr-o relatie de ce s-a certat cu partenerul o sa-ti raspunda, cel mai probabil, ca voia sa-l faca pe celalalt sa inteleaga ca are dreptate, sa ii deschida ochii. Total fals! Intr-o cearta in cuplu, partenerii cauta, de fapt, acelasi lucru care nu are nimic de-a face cu dreptate.

cearta

Atunci cand se cearta, oamenii nu pot percepe sentimentele celuilalt in mod corect.

 Membrii cuplurilor se pricep foarte bine la recunoasterea emotiilor partenerului, cum ar fi furie, tristete sau frica; de multe ori insa furia partenerului nu este legata de subiectul pentru care se cearta ci mai mult de atmosfera din relatie.

S-a descoperit ca persoanele aflate intr-o relatie au tendinta de a exprima furie, nu neaparat in momentul in care simt furie cel mai puternic ci dupa o lunga perioada de furie la ambii parteneri. Asta inseamna ca daca in relatie atmosfera este caracterizata de furie, continua sa exprime furie chiar daca poate simt altceva.

Se pare ca majoritatea persoanelor cand se cearta in cuplu simt si tristete, insa nu reusesc sa o exprime iar partenerul nu o recunoaste. Acest lucru este foarte important pentru ca s-a demonstrat intr-un alt studiu ca exprimarea tristetii si a dezamagirii in timpul unui conflict poate sa ii apropie pe cei doi si poate intrerupe cercul furiei. Dintre cei doi parteneri, femeile par sa exprime mai bine tristete insa intr-o cearta sunt la fel de “oarbe” ca si barbatii la a observa altceva decat furie la partener.

In baza acestor rezultate intelegem de ce multe dintre cuplurile care se cearta o perioada indelungata, ajung sa se desparta, desi sunt aceleasi persoane care s-au indragostit nu demult; pur si simplu se schimba modul in care comunica, din acest motiv unul dintre cele mai importante elemente pe care cuplul ar trebui sa se concentreze este modul in care se rezolva conflictele.

 

 

 

Author: roz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *