Arta de a trai – Optmismul

Arta de a trai – Optmismul

Optimismul este o Atitudine.Sa fii optimist inseamna sa stii sa iti colorezi viata in mii si mii de culori vibrante in fiecare zi si in fiecare ora.

A fi optimist inseamna a accepta cu inima curata tot ce are viata a-ti oferi: iubire, prietenie, incredere, dar si obstacole, deziluzii, tragedii. Pe care le poti depasi mult mai usor daca privesti viata cu zambetul pe buze. Asta este ceea ce face diferenta dintre un pesimist si un optimist.

Optimismul poate fi cultivat foarte bine cu ajutorul muzicii, a sunetelor placute; as putea chiar spune ca muzica este bateria care alimenteaza cu energie psihica, optimismul. Muzica poate patrunde in cele mai ascunse cotloane ale sufletului tau, facand sa vibreze cea mai mica fibra a acestuia.

Modalităţi simple de a deveni optimişti , de a ne transforma benefic atitudinea în faţa vieţii:

 • Să întreţinem şi să amplificăm manifestările imaginative creatore sănătoase şi profund binefăcătoare. Nu este recomandabil să ajungem a visa permanent cu ochii deschişi, dar este util să ştim că imaginaţia creatoare perfect controlată, poate fi utilizată în mod pozitiv.
 • Să folosim autosugestia. „Cu fiecare zi care trece devin tot mai bun în toate privinţele”. Să urmărim să realizăm aceasta cu perseverenţă şi rezultatele nu vor înceta să apară.
 • Să fim consecvenţi şi să nu renunţăm niciodată înainte de a fi atins obiectivul final. Principala deosebire între pesimişti şi optimişti este atitudinea cu totul diferită în calea dezamăgirilor. Viaţa nu oferă aproape niciodată garanţii, ci doar posibilităţi. Cel înzestrat cu înţelepciune sau intuiţie ştie cum să folosească din plin, la momentul potrivit, posibilităţile care apar. Mulţi se împiedică de obstacole şi renunţă la eforturile de a le depăşi pentru a-şi atinge scopul.
  Un optimist va reuşi întodeauna să ajungă la mal, în timp ce pesimistul este tentat să nu mai acţioneze deloc şi să renunţe în mijlocul lacului.
 • Nicicînd să nu spunem: „niciodată”, „imposibil”. Tiparele profund negative de „gîndire catastrofică” (mai ales în cazul unor acţiuni în mod evident benefice) de genul: „niciodată nu voi fi capabil”, „îmi este imposibil”, „aşa ceva nu se poate”, „niciodată nu reuşesc”, „eu nu am niciodată noroc”, „încă nu sînt pregătit”, (toate acestea evident, în situaţii banale, fireşti ), sînt un atribut al pesimismului. Să le înlocuim deci, începînd prin a le diminua: „este periculos, dar sînt pregătit”, „există totuşi şanse”, „pe cei curajoşi îi ajuta norocul”, „ce va fi o să văd eu după aceea”, „încercarea moarte n-are”, „nu am nimic de pierdut dacă încerc acum”, etc.
 • Nu trebuie să minimalizăm niciodată succesele, oricît de mici ar fi acestea.Conştientizarea lucidă şi obiectivă a propriilor calităţi şi merite cît şi cîştigarea abilităţii de a le manifesta plenar, sau de a le comunica eficient altora, ajută în mod hotărîtor la dobîndirea şi consolidarea unei autoevaluari pozitive, binefăcătoare, creatoare.
 • Să încetăm să ne autoînvinuim atunci cînd, în realitate, o analiză realizată cu luciditate şi bun simţ arată că nu sîntem deloc vinovaţi. Cu toţii putem avea, în anumite situaţii obiective, eşecuri în viaţă. Important este cum le interpretăm, căci, dacă o vom face în mod negativ sau prostesc, aceasta va declanşa ulterior în noi efecte nocive care se vor perpetua.
  Dacă pesimiştii sînt cei care îşi asumă în mod eronat întreaga vină, optimiştii caută să împartă în mod lucid şi just responsabilitatea.
 • Să urmărim permanent să nu ne facem griji inutile şi să ne găsim preocupări cît mai plăcute şi deconectante.Pesimiştii irosesc o mare cantitate de energie emoţională concentrîndu-se aproape obsesiv doar asupra problemelor şi procedînd astfel, ignoră soluţiile. Aceştia au o predilecţie surprinzătoare către asumarea grijilor abstracte, sursa principală a depresiilor nervoase care se instalează încetul cu încetul.

Cati dintre voi sunteti optimisti?

 

Author: roz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *